Data/Czas
Date(s) - czwartek 23-03-2023
10:00 - 10:45
Lokalizacja
Wydział Chemii, Uniwersytet w Białymstoku
Kategorie
Cukry, sacharydy, węglowodany … pod tymi nazwami kryje się bardzo liczna grupa związków chemicznych, substancji, z którymi spotykamy się niemal każdego dnia. Na warsztatach poznamy niektóre właściwości tych „słodkich cząsteczek”. Najczęściej stosowanym jest podział na cukry proste i złożone, tu skupimy się na ich przemianach jakim ulegają w reakcjach redoks. Wspólnie przeprowadzimy szereg efektownych doświadczeń: miedzy innymi próbę Tollensa, jak i mniej znaną próbę Fehlinga.
Prowadzący: dr Barbara Bankiewicz
Miejsce: laboratorium 2014, Instytut Chemii UwB
Czas trwania: 45 minut
Liczba miejsc: 16
Rejestracja: Poniedziałek – Piątek w godz. 8-14, tel. 85 738-80-95