Chemia w kuchni

Data/Czas
Date(s) - wtorek 01-03-2022 - wtorek 31-05-2022
Całodniowe

Kategorie


28 maja 2022 r. Wydział Chemii gościł uczniów Szkoły Podstawowej nr 22 w Białymstoku. Spotkanie odbyło się w ramach Spotkań z Nauką 2022. Uczniowie wzięli udział w zajęciach laboratoryjnych przygotowanych przez Klaudię Muszakiewicz i Zuzannę Rapczyńską z Koła Naukowego Chemików UwB „Pozyton” pod opieką mgr. Pawła Misiaka. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z podstawowymi metodami rozdziału substancji, gdzie mieli za zadanie samodzielnie złożyć zestaw do sączenia i następnie rozdzielić składniki zawiesiny. Ponadto, młodzi chemicy badali pH różnych roztworów i substancji, które możemy znaleźć w naszych kuchniach, w tym celu używali różnych wskaźników, m.in. wywaru z czerwonej kapusty, soku z buraka czy papierków wskaźnikowych. Uczniowie za pomocą jodyny wykrywali skrobię w produktach spożywczych. Nie mogło zabraknąć doświadczeń pokazowych, a wśród nich sublimacja i resublimacja jodu, wytwarzanie wodoru i na koniec spalanie propan-2-olu.

Forma: warsztaty

Czas trwania: 90 min.

Miejsce: zajęcia stacjonarne (na uczelni)

Osoba prowadząca: Klaudia Muszakiewicz, Zuzanna Rapczyńska, mgr