Matura próbna 2021 – rozpuszczalność sacharozy

Data/Czas
Date(s) - wtorek 20-04-2021
Całodniowe

Kategorie


Drodzy Maturzyści kolejna pomoc z Wydziału Chemii UwB, tym razem zadanie dotyczące rozpuszczalności cukrów.

Sacharoza dobrze rozpuszcza się w wodzie, a jej rozpuszczalność w dużym stopniu zależy od temperatury. Przygotowano nasycony wodny roztwór sacharozy w temperaturze 80 °C. Następnie ochłodzono go do temperatury 20 °C i stwierdzono, że wykrystalizowało 1590 g sacharozy, a roztwór, który pozostał po krystalizacji, miał masę 3040 g. Oblicz rozpuszczalność sacharozy (w gramach na 100 gramów wody) w temperaturze 80 °C, jeśli w temperaturze 20 °C jest ona równa 204 g na 100 g wody.
 
Zadanie zostało rozwiązane przez Sylwię Sajkowską z Koła Naukowego Chemików UwB „Pozyton”.

POKAŻ MNIEJ