Eksperymenty z jajem

Data/Czas
Date(s) - piątek 02-04-2021
Całodniowe

Kategorie


Eksperymenty z jajem Jajo kurze stanowi wartościowy produkt spożywczy, który jest podstawą wielu potraw i towarzyszy człowiekowi od wieków. Duża wartość jaj jako środka spożywczego wynika z ich bogatego składu chemicznego. Z okazji zbliżającej się Wielkanocy Wydział Chemii wraz z Działem Promocji UwB przygotowali eksperymenty „Z JAJEM” w roli głównej. Jaka jest moc kwasów? Jak można zrobić gumowe jajko w domu i dlaczego nie warto do tego celu używać kwasku cytrynowego? Osmoza jest to spontaniczny proces dyfuzji rozpuszczalnika (np. wody), który polega na wyrównaniu stężeń roztworów przedzielonych membraną półprzepuszczalną. Substancje są transportowane z ośrodka o wyższym stężeniu do ośrodka o niższym stężeniu. Wystąpili Słuchacze Szkoły Doktorskiej Nauk Ścisłych i Przyrodniczych UwB: mgr Izabela Kurowska, mgr Dawid Szymczuk Realizacja i montaż: Piotr Duniewski, Dział Promocji UwB Opieka merytoryczna: dr hab. Agnieszka Z. Wilczewska, prof. UwB, mgr Paweł Misiak